Nórsky losos

grilovaný na olivovom oleji s pečenými zemiakmi a cherry paradajkami"

Nórsky losos

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 45 min
Náročnosť: Stredná

Ingrediencie

800 g čerstvého filetu z lososa s kožou
600 g zemiakov (veľkosť asi 7 cm)
12 ks cherry paradajok
1 dl extra panenského olivového oleja
150 g syra žervé
1 pol. lyžica čerstvých byliniek
3 pol. lyžice hrubej morskej soli
1 zväzok (100 g) rukoly
1 limetka

Príprava

  • Menšie zemiaky umyte, osušte, pozdĺžne prekrojte na polovice (väčšie na štvrťky). Na rozpálený gril pridajte panenský olivový olej a grilujte dochrumkava. Z filetu lososa nakrájame asi 200 gramové porcie, kožu nesťahujte (skrýva sa pod ňou najlepšie mäso a zabráni vo vytekaniu šťavy pri grilovaní). Lososa osoľte a pokvapkajte olivovým olejom, ktorý potom rovnomerne rozotrite po povrchu ryby.
  • Grilujte pri teplote cca. 220°C (termostat je nastavený na hodnotu SEAR) spolu so cherry paradajkami po oboch stranách 4 minúty. Syr dajte do misky, pridajte nasekané čerstvé bylinky, 2 polievkové lyžice olivového oleja a spojte v jednoliatu hmotu.
  • Rukolu pokvapkajte limetkovou šťavou, panenským olivovým olejom, zľahka osoľte a premiešajte. Zemiačiky a cherry paradajky môžete podľa chuti okoreniť.