Príprava mäsa pred grilovaním

"

Príprava mäsa pred grilovaním

MÄSO NIKDY NEUMÝVAJTE! – stráca nielen chuť, ale aj farbu.
Mäso vyberte z chladničky niekoľko hodín pred grilovaním, starostlivo ho zbavte šliach a tučných časti – ale pozor, záleží na chuti toho, kto konzumuje, pretože tuk je nositeľom chuti, takže nie vždy je dobré všetko "tučné" odstrániť. Nechajte ho na izbovej teplote pod papierovou alebo textilnou utierkou. Potom nakrájajte na steaky hrubé max. 2,5 – 3 cm z dôvodu kvality grilovaného mäsa. Pre veľkých jedákov radšej servírujeme dva kusy mäsa. (možné vybrať ráno, grilovať večer).
Najväčšou chybou je nechať mäso do poslednej chvíle v chladničke. Keď ho potom dáte na gril alebo na panvicu, vznikne teplotný šok, mäso stuhne a už nepovolí – mäso po ugrilovaní bude húževnaté, gumové.

Mäso nikdy nezohrievajte (napr. v mikrovlnke)!

ZÁSADY PRI PEČENÍ / GRILOVANÍ MÄSA:
Nesoliť (soľ pri  teplotách nad  70 ºC – narušuje svalové vlákno  - vyteká jeho prirodzená šťava  - je to jeden z dôvodov, prečo je potom steak suchý a tvrdý).
Nekoreniť pred grilovaním – kúsky korenia pri grilovaní sčernajú a zhorknú a výrazne ovplyvňujú chuť grilovaného mäsa.
Nemarinovať – nepridávať ďalšie chuti marinovacích prísad. Nechajte vyznieť prirodzenú chuť grilovaného mäsa.
Nenaklepávať – aby sme nenarušili svalové vlákna, v ktorých je bielkovina (šťava) – ďalší dôvod, prečo mäso môže byť suché a húževnaté.

Pokiaľ máme ľubovoľnú časť mäsa, potrieme nami zvoleným olejom – odporúčame dať si olej na ruky a pomaličky ho vmasírovať do mäsa.
Olej nepatrí pod grilované mäso!