Vietnamská polievka Pho
"
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 90 min
Náročnosť: Stredná
Ingrediencie
2 | morkové kosti |
500 g | hovädzích chvostov |
500 g | hovädzí močing (kližka) |
500 g | falošnej sviečkovej, stehna alebo pliecko |
80 g | čerstvého zázvoru |
1 | celú škoricu |
1 | väčsia cibuľa |
2 | červené cibule |
5 | hviezdičiek badyánu |
3 - 4 | plody Kardamonu |
zväzok | koriandru |
4 | jarné cibulky |
zväzok | zelené perily (vietnamskej mäty) |
zväzok | mexického koriandru |
balenie | klíčkov mungo |
2 - 3 | chilli papričky nakrájané nadrobno |
4 porcie | ryžových rezancov |
1 | citrón nakrájaný na mesiačiky |
Príprava
Príprava vývaru
1. Zázvor pozdĺžne rozpolíme, nakrájame a naklepeme paličkou na mäso. Spolu s ostatným korením
a rozpolenou cibuľou ho pražíme nasucho v programe FRY (Vyprážať) po dobu asi 3 minút. Riadime sa
zafarbením cibule, ktorá by na reze mala byť tmavo hnedá. Pripravené dáme bokom.
2. Aby bol vývar číry, vložíme kosti do hrnca a zalejeme ich studenou vodou, potom privedieme
k varu v programe FRY (Vyprážať), zlejeme, kosti umyjeme a postup zopakujeme, pridáme naviac
hovädzie chvost. Ak sa na hladine objaví tmavá pena ako v predchádzajúcom prípade, postup ešte
zopakujeme, v opačnom prípade svetlú penu zhora zoberieme.
3. Potom pridáme do hrnca vopred opražené korenie, soľ a oddeľuje sa. Nastavíme program Broth (Vývar)
na 90 minút. Na záver dosolíme alebo ochutíme rybou omáčkou.
Príprava polievky
Suroviny pripravujeme tesne pred servírovaním. Pho podávame v hlbokých miskách.
1. Bylinky prepláchneme vo vode. Perila sa je aj so stonkou, iba ulomíme drevnatejšiu časť
(Ako pri špargle).
2. Varený močenok alebo surovú falošnú sviečkovú (stehno, pliecko) nakrájame na tenké plátky.
3. Na tanier si pripravíme klíčky mungo, nadrobno nakrájaný mexický koriander, mladú cibuľku na
prúžky a na kolieska nakrájanú červenú cibuľu. Podľa chuti pridávame klíčky, koriander, Peril.
Chuť polievky dotiahne citrón a čili.
4. Rezance namočíme na 1 hodinu do studenej vody. Potom asi na 30 sekúnd ponoríme do vriacej vody
v sitku a rovnomerne rozdelíme do misiek, kde ešte napučia.
5. Na rezance rozložíme mäso a pridáme nasekaný koriander, jarnú cibuľku a nakrájanú červenú
cibuľu. Všetko zalejeme horúcim vývarom a ihneď podávame.