Blog

Musíte ochutnať svet značky Catler
Mriežkový koláč s jahodami

Cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • ¾ menší pohár mlieka

Náplň

  • jahody
  • ½ menšieho pohára kryštálového cukru
  • 1 lyžica škrobu
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 vaječný bielok
  • 1 lyžica práškového cukru

Mriežkový koláč s jahodami

Typický letný dezert, ktorý využíva sezónne ovocie? Áno, mriežkový koláč s jahodami. Pečieme dozlatista v multifunkčnom indukčnom hrnci Catler MC 8010 a podávame so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Postup:

  1. V mise zmiešame pokrájané jahody s cukrom kryštál, škrobom, rozpusteným maslom a citrónovou šťavou a necháme bokom odpočinúť asi 20 minút.
  2. Vo väčšej mise zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva, cukor, zmäknuté maslo a mlieko.
  3. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho odležať hodinu v chladničke.
  4. Cesto rozdelíme na 2 diely v pomere 2/3 a 1/3. Väčší diel vyvaľkáme do guľatej placky o sile asi 0,5 cm a vložíme do hrnca vymasteného maslom.
  5. Pomocou vidličky urobíme v ceste niekoľko otvorov.
  6. Na cesto položíme list papiera na pečenie a zaťažíme ho, napríklad niekoľkými fazuľami.
  7. Zatvoríme veko multifunkčného indukčného hrnca Catler MC 8010 a v programe OVEN (Príprava v rúre) nastavíme čas na 15 minút.
  8. Po uplynutí doby prípravy vyberieme papier na pečenie aj s fazuľami a na cesto natrieme jahodovú zmes.
  9. Teraz vyvaľkáme z menšieho dielu cesta placku o hrúbke asi 0,5 cm a rozrežeme ju pomocou radla s ozdobným okrajom na 2 cm prúžky.
  10. Prúžky položíme na jahodovú zmes tak, aby vytvorili mriežku. Konce prúžkov opatrne pritlačíme k už upečenému základu.
  11. Zatvoríme veko hrnca av programe OVEN (Príprava v rúre) nastavíme čas 20 minút.
  12. Po upečení opatrne vyberieme hrniec a necháme vychladnúť. Koláč je veľmi krehký a mohol by sa potrhať.
  13. Po čiastočnom vychladnutí opatrne vyberieme koláč z hrnca a položíme na servírovaciu tácku.
  14. Posypeme práškovým cukrom a podávame so šľahačkou alebo zmrzlinou.
Dobrú chuť.